računovodski programi

Pogosta vprašanja - Splošna vprašanja

Pokaži vse / Skrij vse

Zapri

Programski paket Knjiga imam inštaliran na računalniku, na katerem nimam internetne povezave. Ali je mogoče in kako prenesti novitete nanj?

Mogoče je prenesti zadnjo verzijo paketa s spletne strani na računalnik, jo tam shraniti, nato pa prenesti na računalnik, kjer je paket Knjiga inštaliran. V tem primeru je najbolje uporabiti USB ključ. Nanj enostavno shranite preneseno zadnjo verzijo, nato pa na ciljnem računalniku njeno vsebino razpakirate.

Kategorija: Splošna vprašanja
Zapri

Paket Knjiga želim namestiti na nov računalnik. Kako?

Postopek namestitve na nov računalnik poteka na naslednji način:

  • Naredite kopijo map BDESHARE in Knjiga7 (če prenašate paket Knjiga v7) oziroma mape Knjiga63 (Knjiga v6) z vsemi podmapami na starem računalniku in jo prenesite na USB ključ. Omenjene mape se nahajajo na disku C.
  • Na novem računalniku namestite originalno verzijo paketa Knjiga, ki se nahaja na spletni strani www.amstar-programi.si v povezavi Datoteke za prenos (prej se morate prijaviti z vašim uporabniškim imenom in geslom, ki ste ju prejeli po elektronski pošti ob nakupu).
  • V originalni verziji se nahaja program MiniReg, ki registrira Paradoxove baze. Nekateri antivirusni programi (AVG, Avast, Avira) ga (napačno) zaznavajo kot virus, zato v primeru neuspešne namestitve začasno izklopite vaš antivirusni program in ga po uspešni namestitvi spet vklopite. Če namestitev ne uspe, izklopite tudi Smartscreen filter, ki se nahaja v Internet Exporerju v opciji Orodja, Filter SmartScreen. Obvezno izklopite tudi Windows Smartscreen, ki se nahaja v Nadzorni plošči.!
  • Iz USB ključa prenesite mapi BDESHARE in Knjiga7 oziroma mapo Knjiga63 na disk C na novem računalniku in povozite vse obstoječe datoteke.
  • Za vse datoteke in podmape v mapi Knjiga7 oziroma Knjiga63 je treba določiti, da niso samo za branje (desni gumb na mapi Knjiga7 oz. Knjiga63, Lastnosti/Properties ter zbrišete kljukico ob besedilu Samo za branje/Read-only). To je običajno treba narediti pri kopiranju iz CD-ja.
  • Pozor! Na nov računalnik lahko namestite program le v skladu z licenčno pogodbo (to najdete takoj po zagonu paketa v opciji Pomoč/Licenčna pogodba).
Kategorija: Splošna vprašanja
Zapri

Kako se glasi šifra za vstop v preizkusno verzijo programskega paketa Knjiga?

Takoj po zagonu preizkusne verzije programskega paketa Knjiga vnesite šifro za vstop. Ta se glasi: MASK. Nato pritisnite Enter.

Kategorija: Splošna vprašanja
Zapri

Kako se pošlje dokument, kreiran v paketu Knjiga (npr. predračun), v PDF obliki po elektronski pošti?

Direktno pretvarjanje izpisov v PDF obliko v paketu Knjiga ni mogoče. Zato pa lahko na spletni strani www.acrosoftware.com/Products/CutePDF/writer.asp na svoj računalnik prenesete programa CutePDF in Free Converter, ki omogočata, da dokument pri odločitvi za tiskanje namesto na tiskalnik pošljete v PDF datoteko na disku. Ko programa namestite (najprej Free Converter), se bo med tiskalniki pojavil novi, virtualni tiskalnik CutePDF Writer. Tega izberite pred tiskanjem, če hočete, da se izbrani izpis prepiše v PDF dokument (ki ga lahko takoj poimenujete in shranite) namesto na tiskalnik. Tak dokument pa lahko seveda tako pošljete po e-mailu.

Kategorija: Splošna vprašanja
Zapri

Imam težave pri namestitvi programskega paketa Knjiga na računalniku z Windows XP in nameščenim Service Pack 2.

Datoteka Autoexec.NT v mapi Windows, podmapa System 32 je pokvarjena ali pa ne obstaja. Prekopirajte jo iz mape Windows, podmapa Repair. Popolna informacija je na voljo na spletni strani support.microsoft.com.

Kategorija: Splošna vprašanja
Zapri

Ali naj naredim rezervno kopijo podatkov v programu ali z zunanjim programom?

Programski paket Knjiga omogoča izdelavo rezervne kopije podatkov na disketo ali CD, pri čemer oblikuje ZIP arhiv, ki ga nato prenese na izbrani medij. Še boljši način pa je, da celotno mapo Knjiga63 (paket Knjiga v6) oziroma Knjiga7 (paket Knjiga v7) z vsemi podmapami prekopirate na USB ključ. S tem imate na USB ključu zadnjo verzijo programa. obenem pa tudi vse podatke vseh zavezancev za vsa poslovna leta. Tako se precej skrajša postopek prenosa podatkov na drug računalnik ali restavriranje podatkov ob morebitnem sesutju sistema ali ponovni namestitvi Windowsov.

Kategorija: Splošna vprašanja
Zapri

Kako in kdaj prenesti podatke v naslednje leto?

Odgovor na vprašanje, kako in kdaj prenesti podatke v naslednje leto, poiščite v pomoči v področju Izbira zavezanca in v PDF dokumentu, ki ga najdete tule (PDF dokument).

Kategorija: Splošna vprašanja
Zapri

Rezervna kopija podatkov: Kje nastavim mesto, kamor naj se mi shranjuje rezervna kopija? Je možno, da se ta shranjuje na dve različni mesti hkrati?

V opciji Izdelava rezervne kopije lahko levo spodaj obkljukate "Dodatno naj se rezervna kopija shrani v mapo." ter določite to mapo. Pozor! Ne določite mape Knjiga7, Knjiga63, Varna6 ali Varna7! Pametno je uporabljati storitve Google Drive, One Drive ali Dropbox, kamor lahko dodatno spravite rezervno kopijo podatkov.

Kategorija: Splošna vprašanja
Zapri

Kako ohraniti podatke tudi ob delni ali popolni okvari računalnika?

Dropbox je storitev v oblaku, ki omogoča varno shranjevanje in deljenje podatkov z vašega računalnika. Vso kontrolo nad njimi imate vi kot uporabnik.

Kot uporabnik paketa Knjiga imate tako možnost dodatnega (brezplačnega do 2GB) shranjevanja rezervne kopije podatkov (poleg mape Varna6 oz. Varna7 na disku C ali USB ključa) v podmapi v Dropbox mapi na vašem računalniku. Rezervna kopija se avtomatsko shrani na strežnik v "oblak", do nje pa lahko dostopate neomejeno tudi v primeru okvare diska in z drugega računalnika, kjer imate tudi nameščen Dropbox. Prav tako je Dropbox uporaben v primeru, ko hočete do določenih datotek (npr. slike, dokumenti ipd.) dostopati tudi na drugem računalniku, ne da bi bilo treba prenašati podatke z USB ključem.

Po namestitvi Dropboxa v paketu Knjiga v področju Rezervna kopija podatkov, Izdelava rezervne kopije:
1. obkljukajte "Dodatno naj se rezervna kopija shrani v mapo", 2. kliknite Določitev mape za dodatno kopiranje rezervne kopije,
3. v svoji uporabniški mapi na namizju poiščte mapo Dropbox in v njej kreirajte novo podmapo z imenom Rezervna, jo odprite in kliknite Shrani.

Pozor! Kot vedno je treba poskrbeti tudi za kakovostno protivirusno zaščito podatkov, sicer se lahko zgodi, da se virus prek Dropboxa (ali USB ključa oz. ob katerem koli prenosu podatkov) preseli tudi na drug računalnik.

 

Dropbox si lahko namestite prek povezave: https://db.tt/8vKl9Ary

Kategorija: Splošna vprašanja

Iskanje:

Breaking News:

Verziji 6.51 in 7.41

Najnovejša verzija programskega paketa Knjiga

Verziji 6.50 in 7.40

Najnovejša verzija programskega paketa Knjiga

Verziji 6.49 in 7.38

Najnovejša verzija programskega paketa Knjiga

Najnovejša verzija

  • Knjiga v6, 05.12.2019
  • Knjiga v7, 05.12.2019